Wat voor rendement leveren zonnepanelen op?

Wat voor rendement leveren zonnepanelen op?
Het rendement van zonnepanelen kun je op verschillende manieren bereken. We laten hier de 2 meest gangbare berekeningen zien

1. Simpele berekening

Hoeveel kost de installatie, wat bespaar ik aan stroom? Oftwel Kosten / opbrengst = terugverdientijd in jaren

De simpele berekening is zeer bruikbaar en geeft voor de meeste mensen goed aan wat zonnepanelen voor jouw situatie kunnen betekenen.

Voor een set van 10 zwarte zonnepanelen van 435 Wp betaal je bij Wattr begin 2024 € 3375,-. Deze leveren op een zuidoost of zuidwest dak ongeveer 3650 kWh op. Staat je dak echt op het zuiden dan levert het nog meer op!

De gemiddelde stroomprijs in maart 2024 bedraagt €0,28 per kWh. De zonnepanelen leveren dus 3650 * €0.28 = €1022 per jaar op.


De terugverdientijd is dan 3.3 jaar!


2. De uitgebreide berekening

Er is ook een ingewikkeldere berekening die naar het rendement op je geïnvesteerde geld kijkt. Je kijkt dus niet naar hoeveel jaar het duurt om je geïnvesteerde geld terug te verdienen maar wat je % rendement op je investering is.

Dit is dezelfde manier waarop investeerders of banken kijken naar wat hun investering opleveren. Hiervoor moeten we wat extra getallen en berekeningen toevoegen.


Als we deze berekening toepassen op dezelfde installatie als hierboven dan levert een dergelijke installatie in de eerste 5 jaar 24.5% op per jaar! Dat is dus aanzienlijk beter dan banksparen. Bij deze berekening hebben we zelfs rekening gehouden met het feit dat je geld moet lenen voor de zonnepanelen. Betaal je ze uit cash dan zou het rendement in de eerste 5 jaar 28.3% zijn!


Voor wie nieuwsgierig is: hoe bereken je dit rendement?

  1. Wat kost de investering
  2. Wat zijn de opbrengsten
  3. Wat zijn de afschrijvingen
  4. Wat zijn de kosten van geld

Investeringskosten en afschrijvingen

Onderdeel Kosten Levensduur Afschrijving per jaar
Zonnepanelen € 860 25 € 34.4
Omvormer € 789 12.5 € 31.6
Montagematerialen en kabel € 515 25 € 41.2
Dakmontage € 700 25 € 28
Omvormer montage € 200 12.5 € 16
Meterkastaansluiting € 310 25 € 12
-
Totaal € 163.20

De afschrijving per jaar is dus €163.20.


De investering en opbrengsten zijn hetzelfde als hierboven: €3375 voor de instalaltie en €1022 besparing per jaar.

Als laatste hebben we nog de kosten van geld. Op dit moment bedragen de rentekosten van een hypotheek zo’n 4.5%. Dit betekent dat het geld dat geïnvesteerd is in de zonnepanelen ons eigenlijk 4.5% per jaar kost. Dit moeten we dus van de opbrengsten aftrekken. Elk jaar wordt het geïnvesteerde geld minder omdat je deze aflost met de afschrijvingen die je elk jaar van het geïnvesteerde bedrag aftrekt. Deze heb je ‘terugbetaald’ door de opbrengsten uit de zonne-energie.


Het laatste wat dan nog moet gebeuren is een tijdsperiode bepalen waarvoor je de berekening wilt maken. Omdat we niet oneindig ver in de toekomst kunnen kijken beperken we deze berekening voor de eerste 5 jaar. De gemiddelde opbrengst op je investering is dan 24.5%. Het is 21% in het eerste jaar en 29% in het vijfde jaar.


Het is ook mogelijk dat je de zonnepanelen niet uit je hypotheek betaalt maar gewoon cash. In dat geval strepen we de 4.5% kosten van het geld weg en doen we de berekening opnieuw. In dat geval is het gemiddelde rendement over 5 jaar 28.3%.

Voor meerdere jaren is hieronder nog een overzicht besparingen en het rendement op uw geld. Je ziet hier dat het procentuele rendement hard oploopt (grijze lijn). Dit komt omdat het geïnvesteerde bedrag langzaam minder wordt terwijl de opbrengst hetzelfde blijft.




Gerelateerd News
Winkelwagen
Sluiten
Terug
Account
Sluiten